Ny patentansökan inlämnad – ny metod förlänger hållbarheten på färska grönsaker, frukter, bär och örter

OptiFreeze AB har lämnat in en patentansökan. Bolagets metodutvecklare har funnit ett sätt att förlänga hållbarheten på färska grönsaker, frukter, bär och örter. Uppfinningen gör det möjligt att förlänga hållbarheten utan infrysning och innebär flera nya affärsmöjligheter för OptiFreeze. Bolagets nya metod innebär att livsmedelsföretag och konsumenter kan förvara produkter längre än idag, ökad lönsamhet för livsmedelsföretag och minskat matsvinn.

Bolagets metodutvecklare har under en tid genomfört tester med målsättningen att förlänga hållbarheten hos grönsaker, frukter, bär och örter utan att produkterna fryses eller att tillsatser används. Kombinationen av den nya metoden och kylförvaring har visat sig lyckosam. Hållbarheten hos testade produkter har förlängts ett antal dagar och de förblir fräscha längre än vad som tidigare varit möjligt. Den behandlade slutprodukten kan exempelvis användas i kylda färdigrätter, sallader och konditoriprodukter. Bolaget kommer nu att inleda samtal med aktörer som är intresserade av att kommersialisera den nya innovationen.

Patentetansökan har tagits fram i samarbete med Awapatent och uppfinnare av den nya metoden är Eda Demir, metod- och produktutvecklare i OptiFreeze samt Pär Henriksson, medgrundare och teknisk rådgivare.

Arbetet fortsätter med att applicera metoderna på grönsaker, frukter, bär och örter i syfte att bredda och fördjupa bolagets affärsmöjligheter. Detta i kombination med arbetet med att skala upp tekniken i syfte att öka produktionskapaciteten.

  • Det är ett stort framsteg som gjorts och som innebär att affärsmöjligheterna för OptiFreeze ökar väsentligt samtidigt som de tekniska riskerna minskar. Bolaget kommer nu även att kunna erbjuda en metod för förlängd hållbarhet hos produkter utan krav på frysning vilket vi bedömer kan komma att efterfrågas av bland annat livsmedels- och restaurangföretag, säger Fredrik Westman, VD OptiFreeze AB.

Ladda pressmeddelande ner som pdf.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Fredrik Westman, VD OptiFreeze AB

Telefon: 0738-14 52 15

E-post: fredrik.w@optifreeze.se

OptiFreeze AB har en patenterad teknik som möjliggör att smak, form och struktur hos grönsaker, frukt och bär kan säkerställas genom hela nedfrysnings- och upptiningsprocessen. Tekniken öppnar för nya affärsmöjligheter för odlare och distributörer samt för företag inom kylteknik och livsmedelsproduktion runt om i världen. Bolagets teknik innebär att cellerna i grönsaker, frukt och bär tar upp naturliga antifrysprotein och sockerarter som bevarar smak, form och struktur. OptiFreeze är resultatet av en längre tids forskning vid institutionen för livsmedelsteknik i Lund.