OptiFreeze > News > Article on Sydsvenskan

Article on Sydsvenskan

Hon tar över börsnoterat livsmedelsbolag från Skåne

Eda Demir kom till Optifreeze som forskningsassistent. Nu tar hon över som vd.

Eda Demir är ny vd på Optifreeze. Hon var tidigare produktutvecklare på företaget.
Eda Demir började sin karriär på livsmedelsföretaget Optifreeze 2014 som 29-årig metodutvecklare. Hon hade då redan varit involverad i den forskning som resulterade i bolaget och blev företagets första anställda. Optifreeze är en avknoppning från Lunds tekniska högskola, resultatet av forskning vid institutionen för livsmedelsteknik.
– Jag accepterade erbjudandet om att bli vd direkt. Jag är en person som tycker om att ta ansvar och jag tror verkligen på tekniken. Det är en “game changer” för livsmedelsindustrin, det är spännande. Jag vill gärna leda arbetet med denna innovation, säger Eda Demir.
Samma år som Eda Demir anställdes börsnoterades bolaget på Aktietorget, aktien steg under det fösta halvåret med 124 procent. Nu är bolaget knappt tio fast anställda och har en handfull konsulter och studenter knutna till sig. Under 2016 omsatte bolaget drygt en miljon.
Enligt Eda Demir är utrustning baserad på företagets forskning redo att kommersialiseras. Produkterna bygger på en teknik med pulserpulserande elektriska fält och vacuumimpregnering. Metoden används för att möjliggöra frysning av grönsaker, frukter och bär som i dag inte kan frysas ner utan att förstöras. Liknande teknik används för att örter ska bevara sin arom när de torkas. Bolaget har också metoder som förlänger hållbarheten på kylda produkter och blomsticklingar.
– Vårt mål för detta år är att sälja åtminstone två system, och jag bedömer att det kommer att hända snart. Vi gör tester i industriell skala hos potentiella kunder. Året därefter ska vi dubblera försäljningen och 2020 siktar vi på att gå jämnt upp ekonomiskt.
Hennes förhoppning är att Optifreezes produkter i förlängningen ska minska matsvinnet genom att förlänga förlänga livsmedelsprodukters hållbarhet och därmed ha en positiv inverkan på miljön.
Optifreeze kan ses som ett klassiskt forskningsbaserat ungt Lundaföretag. Men Eda Demir bryter mot normen för en börs-vd. För nio år sedan kom hon till Sverige från Turkiet för att ta en masterexamen i livsmedelsteknik och nutrition vid Lunds tekniska högskola. Hon har ingen ekonomisk utbildning men kombinerar vd-jobbet med att skriva en doktorsavhandling. Hon är 33 år ung och talar engelska betydligt bättre än svenska.
Har det påverkat dig att du bryter mot normen för en börs-vd?
– Många blir förvånade, men hittills har jag enbart fått positiva reaktioner på att jag som relativt ung kvinna som inte pratar svenska har blivit vd. Att jag blev vd beror mycket på att styrelsen och mina tidigare vd-kollegor alltid har stöttat mig och visat att de tror på mig. Jag önskar att fler unga kvinnor får de möjligheter jag har fått.
https://www.8till5.se/2018-01-25/hon-tar-over-borsnoterat-livsmedelsbolag-fran-skane